Protein Nedir? Ne Demek?

Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Protein terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Protein nedir?, Protein ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.

Protein hakkında kısaca bilgi

Fen Bilimleri Terimi Olarak Protein

1- Canlı hücrelerinin temel yapısını oluşturan, genel olarak sülfür, oksijen ve karbon öğeleri bulunan amino asit bileşiminden oluşmuş karmaşık yapılı doğal madde.

2- Yapısında karbon, hidrojen, oksijen ve azot gibi elementleri bulunduran temel moleküllerdir. Amino asitlerin peptid bağlarıyla birleşmesinden oluşur. Proteinlerin amino asitlerine kadar parçalanması işlemi.

Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü


Biyoloji Terimi Olarak Protein

Yapısında karbon, hidrojen, oksijen ve azot gibi elementleri bulunduran temel moleküllerdir. Amino asitlerin peptid bağlarıyla birleşmesinden oluşur. Belli bir sırada dizilmiş bir veya birkaç amino-asit zincirinden oluşan büyük moleküller. Bu dizilişi genetik kodlamadaki nükleotidler belirler. Proteinler vücudumuzdaki hücrelerin, dokuların ve organların oluşması, işlevlerini görebilmesi ve bunu uyum içinde yapmaları için gereklidir. Her proteinin kendine özgü bir işlevi vardır. Sözgelimi hormonlar ve enzimler adlarını duyduğumuz protein türlerinden ikisidir.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü


Kimya Terimi Olarak Protein

Aminoasitlerin zincir hâlinde birbirlerine bağlanmasından oluşan büyük moleküllü organik bileşik.

Kimya Terimleri Sözlüğü


Mutfak - Yemek Terimi Olarak Protein

Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür, oksijen ve karbon öğeleri bulunan amino asit birleşiminden oluşmuş karmaşık yapılı doğal madde. İkinci yiyecekler grubunu teşkil eden, yiyeceklerin bileşik ana besin maddesi.

Mutfak - Yemek Terimleri Sözlüğü


Genetik Terimi Olarak Protein

Yapısında karbon, hidrojen, oksijen ve azot gibi elementleri bulunduran temel moleküllerdir. Aminoasitlerin peptid bağlarıyla birleşmesinden oluşur. Belli bir sırada dizilmiş bir veya birkaç aminoasit zincirinden oluşan büyük moleküller. Bu dizilişi genetik kodlamadaki nükleotidler belirler. Proteinler vücudumuzdaki hücrelerin, dokuların ve organların oluşması, işlevlerini görebilmesi ve bunu uyum içinde yapmaları için gereklidir. Her proteinin kendine özgü bir işlevi vardır. Sözgelimi hormonlar ve enzimler adlarını duyduğumuz protein türlerinden ikisidir.

Genetik Terimleri Sözlüğü


Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Protein

Proteinlerin yapı taşları amino asitlerdir. Amino asitleri organ dokusunu yenilemeye yardımcı olur ve kasları geliştirip, saç, tırnak ve cildi destekler. Amino asitler kan üretimi için de kullanılır ve antikorların hastalıklarla savaşmasına yardım eder. Protein açısından zengin yiyecekler arasında süt, balık, et, ceviz türü kuru yemişler, peynir ve yumurtalar olarak sayılabilir.

Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü


Sağlık-Tıp Terimi Olarak Protein

Canlıda yapı elemanı, hormon, enzim, elektron ya da madde taşıyıcısı, desteklik gibi görevleri yapan, amino asitlerin birleşmesiyle oluşan organik bileşiklerin genel adı.

Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü


Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Protein

1. Hücrelerin yapı taşı. Aminoasit içeren bileşimler. Temel besin maddelerinden biri.

2. Amino asitlerin peptit bağı ile birbirlerine bağlanmaları ile oluşan organik madde.

Beden Eğitimi ve Spor Terimleri Sözlüğü


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook

Protein terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.

Protein terimi hakkındaki yorumlar

Protein hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Protein ile ilgili benzer terimler:

Pulmoner: Akciğere ait.

Proksimal: Gövdeye ve başlangıca yakın olan, gövdeye, merkeze doğru.

Polisakkarit: Üç ya da daha fazla karbonhidrat zincirinin oluşturduğu büyük molekül.

Plazma: Kanın sıvı kısmı.

Pirüvik Asit: Aerobik glikozun son ürünü ve laktik asitin sentezlediği ön madde.