Üç Aylar Nedir? Ne Demek?

Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Üç Aylar terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Üç Aylar nedir? Üç Aylar ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.

Üç Aylar hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Üç Aylar

Kutsal Ramazan ayı ile ondan önce gelen iki ay: Recep, Şaban, Ramazan ayları.

Tarih Terimleri Sözlüğü


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Üç Aylar

Dinimize göre Mevlid gecesi hariç diğer mübarek geceleri içinde bulunduran aylar. Bunlar ardarda gelen Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü


Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Üç Aylar

Hicrî takvimdeki Receb, Şa'ban ve Ramazan ayları için kullanılan bir tâbir. Bu aylarda oruç tutmak âdeti yaygındır. Bu üç ayın içinde, bazı mübarek geceler vardır. Üç aylar gelince medreseler tatile girer, mollalar, yıllık maddî ihtiyaçlarını temin etmek üzere, memleketin dört bir yanına dağılırlar, gittikleri yerlerde va'z ederler, namaz kıldırırlar ve Kur'ân-ı Kerim okurlardı. Halk sadaka ve zekâtlarını bu mollalara vererek, senelik giderleri hususunda onlara yardımcı olurlardı. Mollaların yaptığı bu işe, "cerre çıkmak" adı verilirdi.

Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü


Bilgiyi Paylaşın: tweetfacebook

Üç Aylar terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.

Üç Aylar terimi hakkındaki yorumlar

Üç Aylar hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Üç Aylar ile ilgili benzer terimler:

Uzubet: Arapça, bekârlık anlamına gelir. Tasavvuf tarihinin erken dönemlerinde, bazı sufilerin kendilerine mahsus özel halleri sebebiyle evlenmedikleri kaydedilir. Bektaşîlerde bekârlara, hiç evlenmeyenlere "mücerred" denir.

Usûl: Yol ve Esas manasına gelir. Sûfinin mertebeler kat ederken uyması gereken esaslarıdır.

Üryan: Arapça, çıplak demektir. Tasavvuf düşüncesindeki, "çıplak geldik hiç bir şeye sahip olmadan, çıplak gideriz" yorumunu anlatan bir terim.

Cezbelenmek: Zikir veya sohbet sırasında, ansızın yerinden sıçrayarak "Hayy" diye bağıran için kullanılan tâbir. Dervişin kendisini tutması, bağırmaması doğru bir davranıştır.

Tefrika: Arapça, ayrılık demektir. Dünyaya, masivaya dalmak, cem'den uzak kalmak