Tabaka Nedir? Ne Demek?
Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Tabaka terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tabaka nedir? Tabaka ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.
Tabaka hakkında kısaca bilgi
Coğrafya Terimi Olarak Tabaka
Maddelerin belirli bir ortam içinde coğrafi şartlara göre çökerek ince veya kalın bir kat halinde toplanmış şekline verilmiş addır.
Coğrafya Terimleri Sözlüğü
Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Tabaka
İnce yaprak hâlindeki kâğıda verilen ad.
Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü
Bilgiyi Paylaşın:
Tabaka terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Tabaka terimi hakkındaki yorumlar
Tabaka hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.
Tabaka ile ilgili benzer terimler:
Şükufe Üslubu:
Tabii ve üslûplanmış şekildeki çiçeklerle yapılan süsleme tarzı. Çiçek minyatürleri, demet, buket, vazolu, vazosuz çiçekler, tek çiçekler şeklinde yapılmıştır. XVIII-XIX. yüzyılların Türk süsleme biçimidir.
Şükufe:
Mushaflarla yazma kitapların basma çiçek şeklinde yapılan süsleme. Bu süsleme altın üstüne üstübeçle yapılır. Şükûfe, Farsça çiçek demektir.
Şukka:
Arapça "parça" demektir ve kâğıt parçası anlamında kullanılmıştır. Yazına eserlere sonradan eklenen yazılara şukka denilir. Küçük ayrı kâğıtlara yazılıp sayfa aralarına yapıştırılmıştır.
Şirmaga:
Sapı balık derişi kaplanmış bıçak şeklinde kalemtıraş.
Şiraze:
Klâsik ciltte kitabın yapraklarını düzgün tutan bağ ve örgü. Elle örülür ve 2 adet ince, uzun iğne ile çeşitli örgülere göre değişen kalınlıkta iki renk ibrişim kullanılır. Cilt yapılacak kitabın sayfalan cüz cüz alınır. Ustalık ve zevke göre yan yana dikilir. Dikişte kullanılan ipin uçları uzun bırakılır. Buna kanat denilir ve kitabın cilde bağlanmasını sağlar. Esas cüzleri birbirine ekleyen kısım şirazedir. Kolonları formaların ortasından alınanlara nişanlı şiraze, gelişigüzel yerlerden alınanlara saplama şiraze denilir.
Çeşitleri; Sıçandişi, sağ sol yolu, tek baklava, çift baklava, geçmeli, alafranga...
Modern cildlerde de şiraze taklidi olan yapıştırma şeritler süs olarak kullanılmıştır.