Sebil Nedir? Ne Demek?

Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Sebil terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sebil nedir?, Sebil ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.

Sebil hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Sebil

Hayır için yaptırılmış, parasız olarak su alınan içilen çeşme.

Tarih Terimleri Sözlüğü


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sebil

Karşılık beklemeden hayır için dağıtılan içme suyu.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü


Sanat Terimi Olarak Sebil

Cadde ya da sokak kenarlarında yoldan geçenlerin su içmesi için yapılmış hayır yapıları. Sebillerin çeşmelerden farkı bir su sağlama sistemine bağlı olmamalarıdır. Daire ya da çokgen plan kuruluşları ile sebiller bir iç mekâna sahiptirler ve bu mekân dışarıya üzerinde küçük pencere açıklıkları bulunan madeni şebekelerle açılır. Sebiller bir külliyenin parçası olabileceği gibi bağımsız olarakta inşaa edilmişlerdir. Özellikle 18. Yüzyıldan sonra İstanbul'da çok sayıda sebil inşaa edilmiştir.

Sanat Terimleri Sözlüğü


Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Sebil

Arapça, yol anlamına gelir. Hayır ve sevab ümidi ile parasız su dağıtılan, etrafı parmaklıklı ve çoğunlukla kubbe ile örtülü olan binalara, sebil veya sebilhane denir.

Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sebil

Kutsal günlerde karşılık beklemeden hayır işin dağıtılan içme suyu. Genellikle camilere bitişik özel bir biçimde yapılmış, karşılık beklemeden hayır işin içme suyu dağıtılan taş yapı, sebilhane. Halk ağzında meyan kökü şerbetini bir hayır için dağıtma.

Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook

Sebil terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.

Sebil terimi hakkındaki yorumlar

Sebil hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Sebil ile ilgili benzer terimler:

Sarnıç: Yağmur suyu biriktirmeye yarayan yer altı su deposu.

Sahâvet: Cömertlik, el açıklığı.

Sadâkat: Dostluk, vefalılık, içten bağlılık, doğruluk, yürek doğruluğu.

Riyakâr: Gösteriş yapan, ikiyüzlü, sahtekâr, özü sözü bir olmayan. Allah rızası işin yapılması gereken ibadet ve davranışları başkalarının takdirini kazanıp onlara beğendirmek arzusuyla yapan, samimiyetsiz kişi.

Riya: Gösteriş, iki yüzlülük, sahtekârlık, özü sözü bir olmama. İnsanlar arasında şöhret, çıkar sağlama veya manevi bir konum elde etme amacıyla gösteriş için ibadet veya iş yapma.