Fotoperiyodizm Nedir? Ne Demek?

Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Fotoperiyodizm terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Fotoperiyodizm nedir? Fotoperiyodizm ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.

Fotoperiyodizm hakkında kısaca bilgi

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Fotoperiyodizm

Bitkilerin günlük ışıklanma süresine karşı gösterdikleri tepkidir. Bitkiler buna göre erken yada geç çiçeklenme gösterirler, bitki yetiştirme bakımından bu durum önemlidir.

Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü


Biyoloji Terimi Olarak Fotoperiyodizm

1. Bitkilerin ışık ve karanlık periyot sürelerine verdikleri tepkiye fotoperiyodizm denir. Fotoperiyodizm bitkinin vejatatif dönemden generatif aşamaya geçmesinde etkilidir. Fotoperiyodizm özelliklerine göre sebzeler uzun gün, kısa gün ve nötr gün bitkileri olarak ayrılır.

2. Mevsimsel olaylar birçok bitkinin yaşam döngüsünde kritik önem taşır. Bitkilerde tohum çimlenmesi, çiçeklenme, tomurcuk dormansisinin oluşması veya kırılması çoğunlukla yılın belirli bir döneminde ortaya çıkan gelişim evreleridir. Bir bitkinin 24 saatlik gece ve gündüz döngüsünde, gündüz (ışık) ve gece (karanlık) periyodunun uzunluğuna göre fizyolojik olarak verdiği yanıt fotoperiyodizm olarak adlandırılır. Fotoperiyodizm, fizyolojik bir olayın yılın belirli bir zamanında engellenmesi için gerekli olan gece uzunluğu ya da karanlık saat sayısıdır. Kritik gece uzunluğu kısa gün bitkilerinde minumum, uzun gün bitkilerinde ise maksimum karanlık saat sayısıdır.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook

Fotoperiyodizm terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.

Fotoperiyodizm terimi hakkındaki yorumlar

Fotoperiyodizm hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Fotoperiyodizm ile ilgili benzer terimler:

Fototaksi: Işığa bir cevap olarak yapılan yönlenme hareketi.

Foto-Ototrof: Işık enerjisini kullanarak, ihtiyacı olan organik besin maddelerini üretebilen canlılar.

Evcik: Bazı çiçeklerde tohumların saklı bulundukları oyuklar.

Eutely: Canlının hayatı boyunca vücudunda bulunacak hücre sayısının sabit olması.

Eucoelomata: Gerçek sölom boşluğuna sahip canlılar. Endoderm ve ektoderm arasındaki boşluk, tamamen mezoderm ile astarlanmıştır.