Fetva Nedir? Ne Demek?

Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Fetva terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Fetva nedir?, Fetva ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.

Fetva hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Fetva

1. İslam hukukuyla ilgili bir konunun, bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislamca ya da müftüce verilen hükümdür.

2. Şeyhülislam tarafından verilen şer’i hüküm veya karar.

Tarih Terimleri Sözlüğü


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Fetva

İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dini hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Fetva

1. Şer'î hükümlerde müçtehidin belirttiği görüş. Herhangi bir işin dîne (İslâmiyet'e) uygun olup olmadığına dâir müftî tarafından verilen cevap.

2. İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan belge.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Fetva

Şeyhülislamın görüşü.

Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Fetva

1- İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

2- Eskiden dini ilgilendiren sorular üzerine Müftünün verdiği genel hüküm.

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Fetva

İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook

Fetva terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.

Fetva terimi hakkındaki yorumlar

Fetva hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Fetva ile ilgili benzer terimler:

Fedakâr: Her türlü zahmetlere göğüs gererek sebat eden, özverili kimse.

Fazilet: Olgunluk, erdemlilik, üstünlük, değer, kıymet. İffet, namus, güzel ahlak. İnsanın doğuştan sahip olduğu ve sonradan çalışma yoluyla geliştirip zenginleştirdiği güzel nitelikler.

Fâsık: Allah'ın emirlerine aykırı davranan, kötü huylu, kötülük yapmayı alışkanlık haline getiren kimse, günahkâr. Çok yalan söyleyen, başkalarını aldatan. Allah'ın emirlerine karşı gelen, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) getirmiş olduğu dinin bir kısmını veya hepsini inkâr eden. Allah'ın indirdiği şekliyle İncil’e iman edip içindekileri uygulaması kendilerine farz olan Yahudiler, Hıristiyanlar. İslam dinine inandığını söyleyen fakat kalbiyle inkâr eden ikiyüzlü, münafık.

Fakih: Din bilgini, fıkıh âlimi, müçtehit. İslam fıkhını iyi bilen ve kendisine sorulan konular hakkında fetva verme ve çözüm önerme yetkisine sahip olan kimse. Dini hükümler konusunda derin anlayış ve kavrayışı olan, insanın lehindeki veya aleyhindeki hükümleri delilleriyle ortaya koyabilecek ölçüde fıkıh ilminde uzmanlaşan kimse.

Fâcir: Günaha dalan, günahkâr, isyankâr, azgın. İslam’ın koymuş olduğu emirleri ve yasakları çiğneyen. İnkârcı, kâfir. Haktan sapan. Haram ve günaha dalmış kötü insan. Günah işleyen.