Doymuş Yağ Nedir? Ne Demek?
Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Doymuş Yağ terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Doymuş Yağ nedir? Doymuş Yağ ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.
Doymuş Yağ hakkında kısaca bilgi
Sağlık-Tıp Terimi Olarak Doymuş Yağ
Genellikle süt, tereyağ, et gibi hayvani kökenli katı yağlara verilen ortak isimdir. Kimyasal bileşimi daha fazla olduğundan hidrojen ememez. Doymuş yağlı yemekler kandaki kolesterolü arttırma eğilimindedir. Bu tür yağlar kan damarlarının içindeki zararlı yağlı kalıntıları azaltan diyetlerde sınırlandırılır.
Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü
Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Doymuş Yağ
Oda sıcaklığında katı halde kalan ve temel olarak hayvani gıda ürünlerinden elde edilen yağ. Bazı örnekler tereyağı, hurma yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağlar kandaki kolesterol miktarını yükseltme eğilimindedirler.
Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü
Bilgiyi Paylaşın:
Doymuş Yağ terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Doymuş Yağ terimi hakkındaki yorumlar
Doymuş Yağ hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.
Doymuş Yağ ile ilgili benzer terimler:
Böcek İlacı (Pestisid):
Zararlı canlı veya bitkileri öldürmeye yarayan kimyasal madde. Böcek ilaçları özellikle tarımda ve insanların yaşadığı çevrelerde kullanılır. Bazıları insanlara, direkt temas ya da gıdalarda kalan kalıntıları nedeniyle veya çevreye yüksek zehir oranları nedeniyle, zararlıdır ve DDT gibi birçok ülkede yasaklanmışlardır. Böcek zehirleri mantar yok ediciler, zararlı bitki yok ediciler ve fare yok edicileri de kapsarlar.
Organik Yiyecek:
Kimyasal böcek ilaçları, hormonlar, antibiyotikler veya yapay yoldan elde edilmiş kimyasallar katkı maddeleri kullanmadan yetiştirilen ya da üretilen her tür gıda ürünü. Genetik mühendislik ya da radyasyon içermeyen organik bitkisel ürünler.
Hidrojene Yağ:
Bitkisel yağların oda sıcaklığında katı halde kalmasını sağlayan kimyasal reaksiyon. Birçok margarinin üretiminde kullanılır. Margarin gıda sanayinde tereyağı yerine, tüketiciler tarafından masa da ve pişirmede kullanılır. Hidrojene etme sürecinin sonucunda katı margarinler önemli miktarda trans yağ asidi içerirler ki bunlar insan sağlığı üzerinde zararlı etkilere sahiptirler (Hidrojene etmek ile ilgili bilgilere bakınız).
Basit Şeker (Monosakkarit):
Hidroliz yoluyla daha küçük parçalara ayrılamayan bir karbonhidrat. Alt gruplarında aldoz ve ketozlar vardır. Gıdalardaki en yaygın basit şekerler tatlılıkları farklı seviyede olmak üzere; glikoz, früktoz, maltoz ve galaktozdur (sonuncusu sadece süt ürünlerinde bulunur, disakkarit laktoz).
Rafine Şeker:
Rafine sürecinden geçerek (saflaştırılmış) direkt insan kullanımı ya da diğer gıdaların hazırlanmasına uygun hale getirilmiş şeker. Beyaz şeker olarak da bilinir.