Abkeş Nedir? Ne Demek?

Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Abkeş terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Abkeş nedir? Abkeş ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.

Abkeş hakkında kısaca bilgi

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Abkeş

Tekkelerde su çekenlere verilen addır. Farsça su manasına gelen "ab" ile yine Farsça çekmek manasına gelen "keşiden" fiilinin geniş zaman kökü olan "keş" ile birleşerek oluşan bir terimdir.

Büyük tekkelerde yalnızca bu işlerle meşgul olan adamlar bulunmaktaydı. Vaktiyle hayır için yapılan sebilhanelerden bazılarının içinde birer kuyu da kazılır ve bu kuyudan su çekerek sebilhane bardaklarını doldurmakla yükümlü bir görevli bulunurdu. Bu görevliye de "abkeş" denilirdi. Bu vazifeye konulan kimseler için, vazife tahsis edildiğine dair Evkaf Nezareti'nin defterlerinde kayıtlar tutulurdu.

Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook

Abkeş terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.

Abkeş terimi hakkındaki yorumlar

Abkeş hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Abkeş ile ilgili benzer terimler:

İşlenmemiş Kenar (Raw Edge): Aşınmaya dayanıklı kumaş hariç, kenarların sökülmesini önlemek için düz dikiş, zikzak dikiş veya başka bir yöntemle tamamlanması gereken kesilmiş kumaş kenarı

İğneye İplik Geçirme Aleti (Needle Threader): ığnenin gözüne ipliği çeken halkalı bir teli olan basit bir alet.

İğne Çıkarma Aleti (Needle grabber): Dokunmuş yüzeyi olan; el dikişi sırasında, kalın veya sert kumaştan iğne çekmek için kullanılan bir dikiş malzemesi.

Ismarlama Çalışılan Terzilik (Bespoke Tailoring): Vücuda tam uygun olan bir giysiyi hazırlamanın geleneksel yöntemidir. Sağlamlaştırıcı ve yapılandırıcı katlı düzenleme elde dikilir ve tamamlanmış giysinin altında, yerinde buharla ütülenir; bu şeklin kalıcı olmasını sağlar.

Düz Dikiş (Straight stitch): Dikiş, sağlamlaştırma dikişi, alt dikiş ve üst dikiş için kullanılan düz makine dikişi.