Uzatma Noktası Nedir? Ne Demek?
Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Uzatma Noktası terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Uzatma Noktası nedir? Uzatma Noktası ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.
Uzatma Noktası hakkında kısaca bilgi
Müzik-Dans Terimi Olarak Uzatma Noktası
Herhangi bir notanın "yanına" konulan nokta, o notayı kendi değerinin yarısı kadar uzatır. Örneğin, iki vuruşluk bir nota kendi değerinin yarısı kadar uzayacağı için 3 vuruş olarak, bir vuruşluk bir nota ise, bir buçuk vuruş olarak çalınır ya da okunur.
Bunun yanında eğer bir notanın yanında iki tane nokta varsa, o notanın değeri birinci notanın yarısı kadar uzatılır.
Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü
Bilgiyi Paylaşın:
Uzatma Noktası terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Uzatma Noktası terimi hakkındaki yorumlar
Uzatma Noktası hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.
Uzatma Noktası ile ilgili benzer terimler:
Do Anahtarı:
Portenin 1. , 2. , 3. ve 4. çizgilerinden başlayarak yazılmak üzere dört türü vardır. Anahtarın ortasındaki birleşim yerindeki çizgiye "Do" notası yazılır. Diğer notalar buna göre adlandırılırlar.
Anahtarlar:
Nota adlarıyla belirtilen kesin ses yüksekliklerinin tam olarak bilinebilmesi, daha basit bir deyişle notaların okunabilmesi, ayırt edilebilmesi için kesinlikle gerekli olan araçlardan biri de anahtardır.
Başında anahtar görmediğimiz bir dizekte yer alan notalara isim veremeyiz. 3 çeşit anahtar vardır: Sol, Fa ve Do.
Vuruş:
1- Bir müzik yapımı okurken süreleri oranlayıp ölçülendirebilmek için uygulanan yönteme vuruş denir. Vuruş ölçü esas alınarak yapılır. El, ayak veya başka materyallerle uygulanabilir.
2- Bir ölçünün eşit süreli bölünmesidir. İkiye bölünen süre değerlerinden oluşan vuruşlara basit, üçe bölünen süre değerlerinden oluşan vuruşlara bileşik vuruş denir. Vuruşlarda olduğu gibi ölçülerde basit ve birleşik ölçü olmak üzere ikiye ayrılır. Bir ölçünün vuruşlarındaki süre değerlerini eşit zamanlar içinde okumak için elin düzenli hareketleri ile göstermek USUL' dür.
Sesin Vurgusu:
İfade ve yorum itibariyle seslerin vurgulanmasıdır.
Sesin Sürekliliği:
Sesin zaman içindeki yayılımını ifade eder. Uzunluk ve kısalığını belirtir.