İdealizm Nedir? Ne Demek?

Açıklamalı terimler sözlüğümüzde İdealizm terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İdealizm nedir? İdealizm ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.

İdealizm hakkında kısaca bilgi

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İdealizm

1. Gerçekte var olan düşünce ve ruhtur. Madde, düşünce ve ruhun ürünüdür.

2. Gerçekliği tasarım (idea) ve ülkülere (ideal) göre biçimlendirmek isteyen görüş. Varlığın maddi cinsten olmadığını savunan görüş.

3. Var olan her şeyi düşünceye bağlayan, düşünce dışında nesnel bir gerçekliğin var olduğunu kabul etmeyen felsefe öğretisi.

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü


Sanat Terimi Olarak İdealizm

İdealizm en basit deyişle standartlaşmış biçim anlamına gelir. Sanat alanında maddesel bir nesneyi değil de, onun zihinsel kavramının tasarımını karşılayan sanat yapıtı, aslında bir ideanın tasarımıdır.

Sanat Terimleri Sözlüğü


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İdealizm

Bilgide temel olarak düşünceyi alan ve varlığı insan düşüncesinin kurduğunu kabul eden öğretilerin genel adı.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü


Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak İdealizm

Hayalî düşüncelere yani idelere göre eser yaratma görüşü.

Görsel Sanatlar | Resim Terimleri Sözlüğü


Bilgiyi Paylaşın: tweetfacebook

İdealizm terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.

İdealizm terimi hakkındaki yorumlar

İdealizm hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

İdealizm ile ilgili benzer terimler:

Asamblaj: 20. yy. sanatında görülen bir davranış ve sanatsal üretim biçimi. (Sanat yapıtını boyama, çizme, resmetme ve yontma gibi eylemler oluşturmayı yadsıyarak onu sanatsal araçlarla ortaya konmamış doğal ya da endüstriyel nesnelerin veya parçaların yeni bir düzen içinde bir araya getirilişiyle üretmeyi öngörür.)

Abstre: Soyutlama ya da soyutlaştırma. Nesne biçimini resme uygun hâle getirmek için yapılan biçim değiştirme, tanınmayacak hâle getirme, absraction.

Portre: Belli bir kişinin; heykel malzemesi, boya, grafik ya da desen ile yapılan resmi olup o kimsenin karakterini ve ifadesini veren resimlere denir. Portre yalnız baş, göğüs ya da dize kadar olduğu gibi, boy ve aile portreleri olarak de çeşitli ölçülerde yapılmıştır. (Sanat T. Sözlüğü, Adnan Turani)

Uyumsuz Renkler: Renk çemberinde birbirine bitişik olmayan ve karşılıklı düşmeyen (tümler olmayan) renklere uyumsuz renkler denir. Bu renkler arasında ne yakın ne de uzak bir armoni kurulamaz.
• sarı-kırmızı • sarı-mavi • mavi-kırmızı • turuncu-yeşil • mor-yeşil • mor-kırmızı

Nötr Renkler: Yanına ve üstüne gelen renklere bir etkisi olmayan, onların görünüşlerini değiştirmeyen renklerdir. Nötr renkler renk çemberinde yer almaz. Siyah ve beyaz da nötr renklere dahildir. Nötr renkler, üç ana rengin karışımından oluşur.