Geçici Madde Nedir? Ne Demek?
Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Geçici Madde terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Geçici Madde nedir? Geçici Madde ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.
Geçici Madde hakkında kısaca bilgi
Hukuk Terimi Olarak Geçici Madde
Yasa, tüzük ve yönetmeliklerde belirli bir süre için geçerli olan madde.
Hukuk Terimleri Sözlüğü
Siyaset Terimi Olarak Geçici Madde
Kanunların geçiş hükümlerini düzenleyen maddelerdir. Yeni düzenleme yürürlüğe girinceye kadar geçecek süre içinde yapılacak işlem ve düzenlemeler ya da uyulacak ilke ve kurallar ile daha önceki düzenlemelerden doğan hakların korunmasına ilişkin hususlar ve benzeri geçiş hükümleri geçici maddelerle düzenlenir.
Siyaset Terimleri Sözlüğü
Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Geçici Madde
Kanunların geçiş hükümlerini düzenleyen ve hükmünü ifa ettikten sonra uygulanma kabiliyetini yitiren maddedir. Yeni düzenleme yürürlüğe girinceye kadar geçecek süre içerisinde yapılacak işlem ve düzenlemeler ya da uyulacak ilke ve kurallar ile daha önceki düzenlemelerden doğan hakların korunmasına ilişkin hususlar geçici maddelerde düzenlenir. Geçici madde; kanunun sonunda, varsa ek maddelerden sonra, yürürlük ve yürütme maddelerinden önce yer alır.
Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü
Bilgiyi Paylaşın:
Geçici Madde terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Geçici Madde terimi hakkındaki yorumlar
Geçici Madde hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.
Geçici Madde ile ilgili benzer terimler:
Geçici Komisyon:
TBMM Genel Kurulu tarafından belirli amaçlarla kurulan ve bu amaç gerçekleştirildikten ya da kendilerine tanınan süre dolduktan sonra dağılan Meclis komisyonlarıdır. Meclis araştırması komisyonları ve Meclis soruşturması komisyonları bu tür komisyonlara örnek gösterilebilir.
Geçici Başkan:
Yeni seçilen Meclisin ilk birleşimden başlayarak Meclis Başkanı seçilinceye kadarki toplantılarına başkanlık eden en yaşlı milletvekilidir. Başkanlıkta herhangi bir sebeple boşalma olması durumunda ise yeni Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı başkanvekili, Geçici Başkan sıfatına sahip olur.
Geçici Bakanlar Kurulu:
Cumhurbaşkanınca seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde bakanlar kurulunun çekilmesi üzerine seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife gören geçici kabinedir. Cumhurbaşkanı, Geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir başbakan atar. Geçici Bakanlar Kuruluna, adalet, içişleri ve ulaştırma bakanları TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak şartıyla, siyasi parti gruplarından oranlarına göre üye alınır.
Esas Komisyon:
Raporu, Genel Kurul görüşmelerinde esas alınan komisyondur. Hangi komisyonun esas komisyon olacağı, tasarı ve tekliflerin TBMM Başkanlığınca komisyonlara havalesi sırasında belirlenir.
Erteleme:
Bir işin görüşülmesinin; komisyonda hükûmetin, Genel Kurulda ise komisyon veya hükûmetin temsil edilmemesi nedeniyle sonraya bırakılmasıdır.