Enflasyon Nedir? Ne Demek?

Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Enflasyon terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Enflasyon nedir? Enflasyon ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.

Enflasyon hakkında kısaca bilgi

Tarih Terimi Olarak Enflasyon

Dolanımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi nedeniyle ortaya çıkan ve fiyatların toptan yükselişi, para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreç.

Tarih Terimleri Sözlüğü


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Enflasyon

1- Mal ve hizmetlerin fiyatlarının yükselmesi sonucu paranın satın alma gücünün düşmesidir. Enflasyonun nedeni, dış satımın (ihracatın) az, dış alımın (ithalatın) çok, üretimin az, tüketimin çok olması yani bütçe açığıdır. Bir devlet ürettiğinden çok tüketiyorsa, sattığından çok alıyorsa enflasyon yaşar.

2- Piyasadaki para miktarının, mal miktarına oranla çok olması ve paranın değerinin düşmesi durumu. Para şişkinliği.

3- Bir ekonomide toplumsal talebin (toplumun herhangi bir mala veya hizmete olan ihtiyacının), toplam arzdan (topluma sunulan mal veya hizmet miktarından) fazla olmasıdır. Bu durumda ürün miktarından fazla tüketici olduğu için ürünün değeri yükselir, paranın değeri düşer. Kısaca enflasyon, ülke piyasasında bulunan paranın, üretilen mal ve hizmet değerinden daha fazla olması durumunda ülke parasının değer yitirmesidir.

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü


Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Enflasyon

1. Tüketici fiyatlarının arttığı ve satınalma gücünün eridiği ekonomik durumdur. Fiyatlar genel seviyesindeki değişimdir. Bugün için, parasal bir olgu olduğu ve uzun dönemde parasal bir büyüme olmadığı sürece enflasyonun artmayacağı genel olarak kabul görmektedir. Toptan eşya fiyat endeksleri, tüketici fiyat endeksleri, üretici fiyat endeksleri ve özel kapsamlı TÜFE göstergeleri gibi çeşitli endeksler aracılığı ile ölçülmektedir.

2. Tüm mal ve hizmetlerin genel fiyatlarında görülen artış oranı. (Belirli malların fiyatlarında diğer malların fiyatlarına oranla ortaya çıkan artışlarla karıştırılmamalıdır.)

3. Fiyatlar genel düzeyindeki sürekli artışı ifade eder. Enflasyonun olduğu bir ortamda, arza göre talep fazlalığı söz konusudur.

4. Fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artış eğilimidir. Enflasyon, tüketici ve üretici fiyat gelişmelerini gösteren ve TÜİK tarafından yayımlanan resmi endeksler ile ölçülmektedir. (Inflation)

Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü


Coğrafya Terimi Olarak Enflasyon

Ekonomide belli bir mal ve hizmetler bütünü için karşılık gelen maddi değerin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durumdur.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü


Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Enflasyon

Dolaşımdaki paranın dolaşımdaki mal hacmine oranla artması, para ve para yerine geçen her türlü senedin mal hacmine göre şişkinliği. Basit bir tanımla genel fiyat düzeyinin devamlı artması ve paranın değerinin düşmesidir.

Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Enflasyon

Mal ve hizmet fiyatlarının genel seviyesini artıran ve dolayısıyla alım gücünü düşüren oran.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü


Bilgiyi Paylaşın: tweetfacebook

Enflasyon terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.

Enflasyon terimi hakkındaki yorumlar

Enflasyon hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Enflasyon ile ilgili benzer terimler:

Ego Sörfü: Teknolojiye düşkünlüğü olan insanlardan bazılarının belli aralıklarla ismini Genel Ağ'da kendisiyle ilgili gelişmeleri aratarak takip etmesi.

Donanma: Bir devletin deniz kuvvetleri. Armada.

Doktrin: Toplumda herhangi bir alanda çığır açan bir düşünce adamının ortaya koyduğu görüşler, ilkeler bütünü.

Diyalektik: Gerçekliği ve onun çelişmelerini incelemeye yarayan ve bu çelişmeleri aşmayı sağlayan yolları aramayı öngören akıl yürütme yöntemi.

Diplomasi: Uluslararası ilişkileri düzenleyen antlaşmalar bütünü.