Doğrudan (Kesin) Alım Nedir? Ne Demek?
Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Doğrudan (Kesin) Alım terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Doğrudan (Kesin) Alım nedir? Doğrudan (Kesin) Alım ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.
Doğrudan (Kesin) Alım hakkında kısaca bilgi
Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Doğrudan (Kesin) Alım
TCMB'nin para politikası hedefleri çerçevesinde, para arzının ve ekonominin likiditesinin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla kullandığı açık piyasa işlemlerinden biridir. Genellikle, piyasada kalıcı likidite açığı (sıkışıklığı) olduğu durumlarda, TCMB'nin piyasadan (açık piyasa işlemi yapmaya yetkili kuruluşlardan) kendi portföyü için menkul kıymet almasını ve karşılığında sisteme kalıcı olarak likidite sağlamasını ifade eder. (Outright Purchase)
Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü
Bilgiyi Paylaşın: Doğrudan (Kesin) Alım terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.
Doğrudan (Kesin) Alım terimi hakkındaki yorumlar
Doğrudan (Kesin) Alım hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.
Doğrudan (Kesin) Alım ile ilgili benzer terimler:
Doğrudan (Kesin) Satım: TCMB'nin para politikası hedefleri çerçevesinde, para arzının ve ekonominin likiditesinin etkin bir şekilde düzenlenmesi amacıyla kullandığı açık piyasa işlemlerinden biridir. Genellikle, piyasada kalıcı likidite fazlası olduğu durumlarda, TCMB'nin piyasaya (açık piyasa işlemleri yapmaya yetkili kuruluşlara) kendi portföyünden menkul kıymet satmasını, karşılığında sistemden likidite fazlasını kalıcı olarak çekmesini ifade eder. (Outright Sale)
Doğrudan Yabancı Yatırım: Yatırımcının yerleşiği olduğu ekonomi dışındaki bir ekonomide bir işletmenin yönetimini kontrol ettiği veya yönetiminde söz sahibi olduğu uzun vadeli bir yatırım şeklidir. Doğrudan yabancı yatırımda, yatırımcının işletmenin sermayesinde %10 veya daha fazla paya sahip olması veya yönetimde söz sahibi olması esastır. (Foreign Direct Investment)
Dolaşımdaki Banknotlar: TCMB tarafından tedavüle çıkarılmış ve tedavülde bulunan banknotlardır. (Banknotes in Circulation)
Dolaşımdaki Para: Dolaşımdaki banknotlar ile madeni para toplamından, banka kasalarında bulunan banknot ve madeni para tutarlarının çıkarılması ile elde edilen tutardır. (Currency in Circulation)
Cari İşlemler Hesabı: Ödemeler dengesi hesapları içinde yer alan mal ve hizmet ticareti ile birincil ve ikincil gelir hesaplarını kapsamaktadır. Cari işlemler hesabında, gelirlerin giderleri aştığı, diğer bir ifadeyle, farkın artı olduğu durum cari işlemler fazlası olarak adlandırılırken; giderlerin gelirleri aştığı, diğer bir ifadeyle, farkın eksi olduğu durum ise cari işlemler açığı olarak adlandırılmaktadır. (Current Account)