Abiyotik Nedir? Ne Demek?

Açıklamalı terimler sözlüğümüzde Abiyotik terimi ile ilgili kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Abiyotik nedir? Abiyotik ne demek? gibi sorularınıza cevap olabilecek kısaca bilgiler verilmektedir.

Abiyotik hakkında kısaca bilgi

Fen Bilimleri Terimi Olarak Abiyotik

Canlı olmayan.

Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü


Biyoloji Terimi Olarak Abiyotik

Canlılık göstermeyen, cansız.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü


Bilgiyi Paylaşın: tweet facebook

Abiyotik terimi hakkında yorum yazabilirsiniz.

Abiyotik terimi hakkındaki yorumlar

Abiyotik hakkında henüz yorum yazılmamış. Üstteki formu kullanarak ilk yorumu yazabilirsiniz.

Abiyotik ile ilgili benzer terimler:

Isınma amaçlı araç gereçler: Isınma amaçlı araç ve gereçler bizi soğuk havadan korumak için tasarlanmıştır. Bu tür aletler elektrik enerjisini, ısıya çevirerek ortama yayarlar. Örneğin; elektrikli sobalar, elektrikli ısıtıcılar ve elektrikli battaniyeler ısınma amaçlı kullandığımız araç ve gereçlerdir.

Hücre Zarı: Hücrenin en dış kısmında bulunur.
- Günümüzde kabul edilen zar modeli "Akıcı Mozaik Zar Modeli" dir.
- Hücre zarı canlı olup protein ve yağ (lipit) moleküllerinden oluşur.
- Hücreye girip çıkan maddeleri kontrol eder.
- Saydam ve esnek bir yapıdadır.
- Bitki hücrelerinde zardan başka bir de hücre duvarı (çeperi) vardır. Hücre duvarı cansız olup selülozdan yapılmıştır. Hayvansal hücrelerde bu duvar yoktur.

Karbon Ayak İzi: Her insanın ulaşım, ısınma, enerji tüketimi veya satın aldığı her türlü ürün neticesinde atmosfere yayılmasına neden olduğu karbon miktarını anlatmak üzere kullanılan bir terimdir.

Başka bir ifadeyle, aldığımız her ürün veya gerçekleştirdiğimiz her faaliyet için gerekli olan enerjinin üretilmesi sırasında atmosfere salınan karbon gazı toplamını ifade etmektedir.

Bir yıllık zaman dilimi içinde bir insanın solunum, fosil yakıt kullanımı gibi nedenlerle atmosfere verdiği CO2 miktarına karbon ayak izi denir.

Küresel İklim Değişikliği: İnsan etkinlikleri sonucunda havaya salınan sera gazlarının atmosferde artmasıyla sera etkisi oluşturması ve yerküreden uzaya yayılan ısıyı geri çevirerek küresel ölçekte iklim değişikliğine yol açması.

Kemoototrof: Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.

Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.

Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.

Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.